Equilibrium

Bij de serie Equilibrium heb ik me laten inspireren door het stilstaande beeld in een beweging. Zoals een slinger een moment heeft waarop hij gevangen zit tussen heen- en weergaande beweging, zijn snelheid even nul is en hij dus voor een moment tot stilstand komt, zo zijn er ook momenten van stilstand tijdens menselijke bewegingen. Een verstilling tijdens de actie, gevangen in één enkel moment.

Maar ook hier is niets wat het lijkt, want elke vezel in het lichaam is in actie om te voorkomen dat de beweging een val wordt. Een evenwicht tussen zijn en worden. Ook in de natuur zijn deze momenten zichtbaar, denk maar aan de winter, als stilte tussen herfst en voorjaar. Een periode van ogenschijnlijke stilstand, maar ondertussen een periode van intense interne groei. Onzichtbaar is de transformatie. Beweging is juist overal.

Ik heb de keuze gemaakt om elk beeld twee keer uit te voeren: één geschilderde versie op doek en één op papier, getekend met Siberisch krijt. Voor mij is dit een soort onderzoek: hoe 'gedraagt' het onderwerp zich als getekende zwart-witte vorm op een wit vlak? En hoe toont het beeld als het slechts vorm is (bijna niet uitgewerkt) op een monochroom gekleurde achtergrond. Hier is vooral de vorm bepalend voor het beeld. En ook hier wordt de toeschouwer weer uitgedaagd in de traditie van 'Niets is wat het lijkt', want kijkt men naar hetzelfde beeld?