Projecten - Kinderen en Kunst 2012

« terug naar projectoverzicht

Voor het Kunstproject 'Kinderen en Kunst in Bedrijf' heeft een groep kinderen uit de groepen 7 en 8 onder mijn begeleiding een bruikbaar kunstwerk ontworpen en gemaakt voor de Openbare Basisschool de Korenbloem.

Het is een 3-dimensionaal object geworden in de vorm van 9 kubussen. Deze kubussen hebben zijkanten die door de kinderen ontworpen zijn. Na het ontwerpen is er door de kinderen geschilderd op papier op ware (kubusvlak-)grootte (40x40cm), waarbij diverse technische aspecten aan de orde kwamen, zoals verf mengen, kleurkeuze, (kleur-)contrast en natuurlijk plaatsing van het onderwerp.

De kinderen hebben ieder 2 figuren, bestaand uit 3 delen, geschilderd. De diverse vlakken vormen op die manier figuren, die bestaan uit hoofd, romp en benen en zijn op ontelbare manieren ten opzichte van elkaar te plaatsen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld 3 zuilen van 3 gestapelde kubussen vormen met aan weerszijden 12 figuren.

De ware grootte van de kubussen is 40x40cm - je kunt er dus op zitten! - gemaakt van met bedrukte stof omkleed schuimrubber. De bovenkant vormt tezamen een korenbloem, de onderkant is een gestileerd boter- kaas- en eierenspel. Je kunt met dit object dus alle kanten op: al stapelend figuren vormen, erop zitten, ermee puzzelen en ermee spelen. De verschillende figuren staan symbool voor de diversiteit en eigenheid van de leerlingen (het individu). Het door draaien nieuwe figuren vormen, gaat over ruilen en het delen van idee├źn, waardoor allerlei nieuwe spannende figuren ontstaan! Je leert van elkaar! Ongekende mogelijkheden voor elk individu dus...